Universitair Medisch Centrum Utrecht

Patiëntenvoorlichting en divisiebrede vraagstukken.

Vanaf 2014 ben ik werkzaam bij het UMCU waarvan de laatste vijf jaar in de rol als designer voor de Divisie Beeld en Oncologie. Mijn focus is patiëntenvoorlichting en divisie brede vraagstukken. Mijn missie is om de patiënt centraal zetten. Dit doe ik door mee te denken over welke informatie de patiënt moet ontvangen, op welke manier deze het beste gepresenteerd kan worden, maar ook wanneer in het zorgpad dit het beste kan worden gegeven. Mijn werk kan tekstueel of visueel zijn. De producten die ik maak: infographics, animaties voor patiënten, wetenschappelijke posters, grand aanvragen, medische illustraties, kuurschema’s of trail explainers.

Launch Website
  • ClientUMC Utrecht
  • IndustryHealthcare
  • ServicesVisual design, animation, healthcare design, icon design, art direction en illustrations
  • Websitewww.mijnuitleg.nl
  • Het probleem
  • Patiënten zijn vaak niet ontvankelijk voor informatie door de schok van hun ziek zijn. Daarnaast spelen nog andere factoren zoals moeilijke informatie, veel informatie, niet op het juiste moment de informatie krijgen, verouderde informatie of juist informatie lezen die niet voor jou van toepassing is.
  • De oplosing
  • De oplossing is patiënten keuzes te geven hoe ze informatie willen krijgen en wanneer. Op het juiste moment de juiste informatie geven is daarin belangrijk. Een andere oplossing is het visueel aanbieden van informatie omdat dit beter blijft hangen bij mensen dan alleen tekstuele informatie. Door in te zetten op visuele informatie aan de hand van atomic disign kunnen wij de informatie makkelijk aanpassen en zo up-to-date houden.
Animatie
Explanimations

De animaties of wel explanimations genoemd zijn uitgrebreide informatiestukken voor de patiënt. Deze kan de explanimations meermaals terugkijken om alle informatie tot zich te nemen. De explanimations zijn gemaakt met een iconische stijl omdat dit het beste bij patiënten werkt. Momenteel bevat de database met iconen meer dan 950 stuks. Atomic design is hierin toegepast door alle animaties in kleine blokken te knippen omdat vele meermals gebruikt kunnen worden. Aan deze blokken zit weer de iconen database waardoor alles gelinkt is aan elkaar.

Infographic
Infographics

Infographics zijn bedoeld als spiekbrief voor de patiënt. Deze kan samen met de medici voorafgaand aan de behandeling of onderzoek gebruikt worden om nogmaals uit te leggen wat er gaat gebeuren. Uiteraard zijn ze ook beschikbaar op de website en binnenkort in het patiëntenportaal.

Kuurschema's
Kuurschema's

Vele patiënten slikken medicatie maar dit gaat helaas vaak niet goed. Dit komt omdat de oude medicatieschema's onoverzichtelijk waren en vaak niet klopte. Deze nieuwe schema's zijn visueler en geven de patiënt meer overzicht over hun medicatie per dag en per kuur.

Medische Illustraties
Medische illustraties

Medische illustraties zijn bedoeld om extra uitleg te geven over bepaalde zaken. Ze worden ook vaak gebruikt tijdens peresenaties of directe vragen van patiënten beter te kunnen uitleggen.

Menukaart
Menukaart

Het maken van animaties voor patiënten is fantastisch en ze staan ook op de UMCU website. Patiënten weten echter deze niet altijd te vinden en ook niet welke voor hen van toepassing zijn. Om dit probleem op te lossen hebben we menukaarten ontwikkeld. DEze kaarten liggen bij de artsen die uitleg geven aan patiënten. Hierin kunnen ze aanvinken wat voor de patiënt van toepassing is en kan d.m.v de QR-code of html link direct naar de jusite animatie genavigeerd worden.

Videofolder
Videofolder

De videofolder is ontwikkeld voor onze patiëntenpolulatie die niet digitaal begaafd zijn. Hierin staan alle animaties van een bepaald zieketebeeld zodat de patiënt toch de juiste informatie kan bekijken.